Geheugenverlies tijdens overgang is normaal

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Vrouwen komen tussen hun 35ste en 65ste jaar in de overgang. Hierbij ontstaan vaak verschillende klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen krijgen echter ook te maken met een slechter geheugen. Ondanks dat geheugenverlies frustrerend kan zijn, is geheugenverlies tijdens de overgang normaal. Na de menopauze krijgen vrouwen er vaak al minder last van. 

Overgangsverschijnselen, waaronder geheugenverlies, zijn prima te verlichten. Hoe, hangt af van een aantal verschillende aspecten. Inmiddels zijn er voldoende mogelijkheden om een oplossing te vinden die echt bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Bijvoorbeeld tijdens een menopauzeconsult. Hier gaat een Care for Women specialiste samen met jou kijken naar je klachten. Zo zal ze bijvoorbeeld bespreken of ze voornamelijk lichamelijk of psychisch van aard zijn, hoe ernstig ze zijn, wat je er zelf aan kan doen en voor welke verschijnselen je een behandeling nodig hebt. Vervolgens overlegt ze met jou wat precies de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere geneeskunde en de alternatieve geneeskunde en wordt er besproken wat je ervan kan verwachten. Zo komen we niet alleen gezamenlijk tot een oplossing, maar geven we je gelijk inzicht in alle mogelijkheden die voor jou passend zijn.

Geheugenverlies bekend symptoom van de overgang

Geheugenverlies is een natuurlijk gevolg van ouder worden. Veel vrouwen zijn bang dat ze te maken hebben met dementie. Geheugenverlies in combinatie met de overgang kan al vier tot vijf jaar van tevoren optreden voordat de overgang echt begint. Gelukkig zijn er tal van behandelingen en middelen om je te helpen. Daarnaast kunnen sommige herinneringen ook gewoon weer terugkomen. 

Volgens Dr. Arun S. Karlamangla komt het geheugen na de overgang gewoon weer terug. Het geheugen zal zich weer volledig herstellen naar het niveau van voor de overgang, aldus Dr. Karlamangla.

Invloed overgang kortetermijngeheugen

Vooral het kortetermijngeheugen wordt beïnvloed door de overgang. Dit is te ervaren als een soort ’vaagheid’ in gedachten. Daarnaast kan je extra moeite hebben met je concentratie. Zo kan het voorkomen dat je steeds vaker afspraken, namen of een vaste gedachtegang even kwijt bent. 

Geheugenverlies, de oorzaken daarvan

Onderzoek heeft aangetoond dat schommelingen in de hormoonspiegels, met name oestrogeen, bijdragen aan het geheugenverlies tijdens de overgang. Soms zijn het meer de overgangsverschijnselen die bijdragen tot geheugenverlies dan de overgang zelf. Stress en opvliegers kunnen een goede nachtrust weerhouden waardoor het moeilijk wordt voor je hersenen om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast hebben sommige vrouwen last van stemmingswisselingen en depressieve gedachten tijdens de overgang. Ook dit kan een bijdrage leveren aan het geheugenverlies.

Geheugenverlies tegengaan door oefeningen

Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om het geheugenverlies zo veel mogelijk tegen te gaan. Denk hierbij aan kruiswoordpuzzels of hersenkrakers. Ook dingen zoals je dieet, slaappatroon en alcohol of drugsgebruik kunnen het geheugenverlies verergeren. Probeer daarom ook een gezonde leefstijl aan te houden. In combinatie met stressvermindering op een manier die voor jou werkt (bijvoorbeeld yoga of wandelen), kunnen deze voorbeelden een groot verschil maken. 

Geheugenverlies tegengaan door behandelingen

Geheugenverlies kan een grote impact hebben op je leven. Dat is zonde aangezien er veel manieren zijn om ze tegen te gaan. Heb jij veel last van geheugenverlies? Maak dan gerust eens een afspraak met een Care for Women specialiste. Een doorverwijzing van je huisarts heb je hiervoor niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden dit consult vanuit de aanvullende zorgverzekering. Hierdoor valt het niet onder je eigen risico. Maak gemakkelijk een afspraak via onze webagenda!