Overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Vrouwen komen gemiddeld tussen hun 45ste en 50ste levensjaar in de overgang. Dit is dan ook voor velen een bekend fenomeen. Toch zijn er maar weinig vrouwen die goed weten wat de overgang inhoudt en hoe ze ermee om kunnen gaan. De overgangsconsulenten van Care for Women zijn hierin gespecialiseerd en helpen je graag met al jouw klachten en vragen omtrent de overgang en andere hormonale problemen.  

Wat is de overgang?

Het principe van de overgang is eigenlijk vrij eenvoudig: tijdens de overgang raken de eicellen van een vrouw op. Dit betekent dat er een omschakeling plaatsvindt van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Waar een paar jaar eerder de eierstokken nog verantwoordelijk waren voor de productie van hormonen, waardoor een vrouw zwanger kan raken, worden die hormonen na de overgang overbodig. Dit maakt dat de productie afneemt en er een flinke verandering in het hormoonhuishouden ontstaat. Daar waar vroeger gedacht werd dat deze hormonen een functie hadden als onderdeel van de zwangerschap, weten we tegenwoordig dat ze een functie hebben in meerdere processen van het lichaam. Je lichaam moet zich hieraan aanpassen en dat zorgt voor overgangsklachten. 

De overgang kan een vervelende periode zijn met veel klachten
Wat is de menopauze?

De menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw. Deze wordt altijd achteraf vastgesteld als er 12 maanden geen menstruatie meer heeft plaatsgevonden. De menopauze is dan ook niet hetzelfde als de overgang.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stoffen die door het lichaam zelf geproduceerd worden. Het zijn signaalstoffen die door de bloedbaan heen vervoerd worden en uiteindelijk in de lever worden afgebroken. Hormonen geven signalen door aan organen en weefsels, zoals de hersenen, het hart- en vaatstelsel, je huid, botten, slijmvliezen en nog veel meer. Zij hebben in al deze organen een belangrijke functie en zorgen ervoor dat je lichaam kan blijven functioneren. Dit maakt ook dat een tekort aan bepaalde hormonen tijdens de overgang leidt tot protest van het lichaam. Dit tekort zorgt ervoor dat er overgangsklachten ontstaan.

Hoe lang duurt de overgang?

Gemiddeld is de overgang een proces dat zeven tot tien jaar duurt. De duur van de overgang verschilt per vrouw. Dit is afhankelijk van het tempo van bepaalde lichamelijke processen. Een deel van de overgang bevindt zich voor de menopauze (de laatste menstruatie); dit noemt men ook wel de perimenopauze. De jaren na de menopauze noemt men ook wel de postmenopauze.

Vroegtijdig in de overgang

Hoewel het niet vaak voorkomt, komen sommige vrouwen al vroegtijdig in de overgang. Uit onderzoek blijkt dat één op de honderd vrouwen voor haar 40ste last heeft van de eerste overgangsverschijnselen. De combinatie van lichamelijke en mentale klachten, samen met het besef dat iemand geen kinderen meer kan krijgen, kan het zeker voor vrouwen met een zwangerschapswens erg zwaar maken.

Overgangsklachten

80% van de vrouwen ervaren in meer of mindere mate klachten tijdens de overgang. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen klachten die direct gekoppeld kunnen worden aan de overgang (typische klachten) en klachten die ook een andere oorzaak kunnen hebben (atypische klachten).

De meest voorkomende typische klachten zijn:

  • Opvliegers;
  • Nachtelijk transpireren;
  • Veranderende menstruatie;
  • Droge huid en slijmvliezen;
  • Seksuele veranderingen;
  • Klachten aan de urinewegen;
  • Botontkalking (osteoporose);
  • Hart- en vaatziekten.

De meest voorkomende atypische klachten zijn:

  • Stemmingswisselingen;
  • Spier- en/of gewrichtsklachten;
  • Zwaarder worden;
  • Hoofdpijn;
  • Hoge bloeddruk;
  • Onrustig en/of opgejaagd gevoel;
  • Haaruitval;
  • Vergeetachtigheid;
  • Huidproblemen en/of rimpels.

Veel van deze klachten kunnen vrouwen ook al eerder in hun leven ervaren hebben, zoals voorafgaand aan hun menstruatie of tijdens de overgang. Zelfs de bekende opvlieger kan al tijdens de zwangerschap optreden.

 

Na de overgang

Als vrouwen uit de overgang komen, voelt dat vaak als een hele opluchting. Toch kunnen er zeker nog klachten aanwezig zijn. Het lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie waarbij de eierstokken geen hormonen meer produceren. Bepaalde producties moeten overgenomen worden, maar van sommige hormonen blijft een tekort. Er moet dan een nieuwe balans gevonden worden tussen hormonen en lichaamsprocessen. De periode waarin dit gebeurt, wordt daarom de postmenopauze genoemd.

Overgangsconsult bij Care for Women

Overgangsklachten kunnen een lange periode aanhouden. Hoewel het vaak een grote stap kan zijn voor vrouwen om hier hulp bij te zoeken, kan het wel degelijk een verschil maken. Bij Care for Women staan er ruim 80 specialisten klaar om jou te helpen bij overgangsklachten. Samen met jou zullen ze kijken naar de klachten die je ervaart en analyseert ze welke terug te leiden zijn naar de overgang. Om een compleet beeld te schetsen wordt hierbij ook gekeken naar voeding en leefstijl. Op deze manier kan er door de specialiste een passend advies opgesteld worden om de klachten zo veel mogelijk te verhelpen. Dit advies wordt opgesteld vanuit zowel de reguliere geneeskunde als de complementaire en alternatieve geneeskunde.

Blijf niet langer rondlopen met je klachten. Met meer dan 100 locaties door Nederland is er altijd een praktijk bij jou in de buurt waar je op korte termijn terecht kan voor een overgangsconsult. Voor meer informatie kan je ons bereiken op 088 - 4420442.