Het was 1997 en de moeder van Catherine kreeg te horen dat zijn borstkanker had. Een maand later werd zij, na een borstamputatie, ontslagen uit het ziekenhuis. De overgang, waar zij op dat moment in verkeerde, daar kwam zij vanzelf wel doorheen. Het begin van Care for Women.

 

Catherine ging op zoek naar oplossingen en schreef haar eerste boek: ‘Leidraad voor de overgang’. Een simpel boek waarin de mogelijkheden van behandelingen werden uitgelegd, vanuit zowel de reguliere geneeskunde als de alternatieve geneeskunde. Hiermee konden vele vrouwen zelf aan de slag om iets te doen aan de klachten van de overgang. Daarna ging het allemaal heel snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef een tweede boek ‘Opvliegers, liever niet’ en voordat ze het wist schreef ze een opleiding voor overgangsconsulenten.

 

In 2005 verbreedde ze deze opleiding naar vrouwen en hormonen en ontwikkelde ze het beroep ‘Care for Women specialiste’. “De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat,” aldus Catherine van Heest. “Het maakt mij nog steeds boos. Gemiddeld duurt de overgang 7 tot 10 jaar en 80% van de vrouwen krijgt te maken met verschijnselen zoals opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, gewrichtspijn en nog veel meer. Als we hoofdpijn hebben, is het normaal dat we paracetamol slikken. Maar dit soort klachten moeten we maar gewoon accepteren. Het hoort er bij. Ik begrijp dit nog steeds niet”.

 

Helaas merkte Catherine dat deze problemen niet alleen bij overgangsklachten voor kwamen. “Ik merkte het ook bij andere klachten zoals menstruatieproblemen, spierpijnen, migraine, vermoeidheid, stress, zwaarmoedigheid. Van verschillende vrouwen hoorde ik dat ze zich niet serieus genomen voelden, dit vind ik erg jammer. Vaak blijkt dat er wel degelijk iets te doen is aan de klachten van deze vrouwen. Daarnaast blijken veel vrouwen graag de reguliere geneeskunde te willen combineren met de alternatieve geneeskunde om zo iets aan klachten of problemen te doen. Dit is nog steeds moeilijk bespreekbaar, zowel bij reguliere- als alternatieve zorgverleners. Ook daar zou ik graag iets aan willen doen”.

 

Met verdere uitbereiding van het opleidingscentrum hoopt Catherine een bijdrage te kunnen leveren in de kennisoverdracht en de samenwerking als het gaat om een goede gezondheidszorg voor vrouwen. Dat er rekening gehouden kan worden met de wensen en behoeften die vrouwen hebben als het gaat om zorg en dat we gaan erkennen dat er niet één weg is die bewandeld kan worden, maar vele wegen. Met Care for Women wil zij zich hiervoor inzetten en zo haar steentje bijdragen aan een betere zorg, als het gaat om de gezondheid en het welzijn van vrouwen.

 

Catherine schrijft ook een blog. Klik hier om haar blog te lezen

Care for Women in de pers

new-umc-logoHet UMC Utrecht is samenwerkingspartner van Care for Women. Klik hier voor meer samenwerkingen.